top of page
IMG_3760(1).HEIC

Mandale

Mandala je podoba z močno energijo. Je simbol, ki označuje vse v tem vesolju in lahko predstavlja vsako religijo, vsako osebo in vsako bitje. Beseda mandala prihaja iz sanskrta in pomeni ˝posvečeni krog˝ Povezuje se z meditacijo, zdravljenjem, molitvijo…

Simbolizira življenje, celost, harmonijo, nepretrganost, minljivost…
 
Mandala pripada  vsem tradicijam in vsem časom, lahko v obliki rozete, labirintskega vrta,  grba, zbor vaških starešin, zbranih okoli lipe ali ognja ali pa čipka - tradicionalna slovenska mandala. Skladnost, uravnovešena oblika in moč, ki se prebija iz središča mandale, navdušuje vsakega opazovalca in ga spodbuja, naj poišče lastno središče., …

Mandala pušča sledi povsod v naravi; cvetje, školjke, morska zvezda, snežinke, planeti, prerez plodov sadja in drevesa so najočitnejši primeri mandale. Vsak najmanjši delec snovi ima svoje središče in mandala označuje vesolje, od neskončno majhnega do neskončno velikega, od atoma do galaksije. Tudi človek je mandala, rodi se iz mandale in prvič vidi svet skozi mandalo - oči. Tudi jajčna celica ima obliko mandale, tako kot maternica, v kateri se razvija plod.

Za priljubljenost mandale na Zahodu je zaslužen Carl Gustav Jung, ki je mandalo opisal kot psihokozmogram oziroma risbo našega duševnega vesolja. Poudarjal je, da se mandale uporabljajo za utrjevanje notranjega bitja ali za spodbujanje poglobljene meditacije, saj nas opazovanje mandale navdaja z vedrino in občutkom, da je življenje spet dobilo smisel in red.

Risanje in barvanje mandal nas pomirja in dviga našo zavest. V mandali je poudarjena sredina, ki predstavlja ljubezen, resnico, harmonijo in mir. Risanje mandal pa še zdavnaj ni le umirjanje in osredotočanje, je starodavna znanost na podlagi svete geometrije. Je posvečen jezik, ki vodi do razumevanja, kako je ustvarjeno vesolje in življenje ter je ključ, ki odklepa vse umetnosti, znanosti in arhitekture sveta.

Želiš svojo Mandalo tudi ti? 

bottom of page